wegetariańsko- wegański blog kulinarny Dosi i Asi

niedziela, 27 lutego 2011

Lasagne szpinakowa i babeczki warzywne w innej odsłonie


Siemanko, ostatnio regularniej piszemy, ale Dosia ma przerwę z powodu ostrej choroby, moja choroba już odpuszcza, ale generalnie wszędzie szaleje wirus grypy ;D Nie wiem co pisac, po co spamowac bzdurami, jedźmy z żarciem, bo o to tu chodzi! Dziś lasagne i babeczki, czyli piekarnik wchodzi ostro do gry xD


Prosta lasagne szpinakowa

6/8 płatów makaronowych lasagne

Ser do posypania

Sos szpinakowy:

1 opakowanie szpinaku mrożonego

1 kostka bulionu warzywnego

1 ząbek czosnku

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki pieprzu czarnego

Beszamel:

3 łyżki mąki

3 łyżki margaryny/masła

200 ml napoju sojowego/mleka

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki pieprzu czarnego

Makaron podgotowujemy wg. zaleceń na opakowaniu. Formę smarujemy olejem, wykładamy 3 lub 4 płaty makaronu. Na patelnie wlewamy trochę oleju, rozmrażamy szpinak. Do połowy szklanki ciepłej wody dodajemy bulion, przyprawy i posiekany czosnek, dodajemy do szpinaku. Szpinak będzie gotowy kiedy wodą się odparuje. Gotowy szpinak nakładamy do formy, przekładamy znowu makaronem. W garnuszku roztapiamy margarynę, dodajemy przyprawy, mąkę, stale mieszając, następnie dodajemy napoju sojowego/mleka, ciągle mieszając aż do uzyskania jednolitego gęstego sosu. Wykładamy go na naszą zapiekankę. Górę posypujemy utartym serem. Pieczemy w ok. 200 stopniach przez ok. 25minut z przykrywką, potem przez parę minut bez.

Ogólnie polecam wyższa a węższą formę żaroodporną, ja niestety wzięłam dużą i nie ma takiego ładnego efektu hehe ;p



Babeczki warzywne (mieszane, nie warstwowe)

Skład:

1 ½ szkl. Mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ brokułu/1 mały

1 ½ pomidora

2 jajka/ 2-3 łyżki oleju

1 łyżeczka soli, bazylii

½ łyżeczki pieprzu, gałki muszkatołowej

Suche składniki mieszamy w misce. Brokuł gotujemy do miękkości. Pomidora drobno kroimy i miksujemy/blend ujemy, następnie dodajemy ugotowany brokuł i znowu miksujemy. Do suchych składników dodajemy mokre. Miksujemy mikserem na jednolitą masę. Wlewamy do form, pieczemy w temp 180-200 stopni przez ok.45 min


Asia

2 komentarze: