wegetariańsko- wegański blog kulinarny Dosi i Asi

wtorek, 15 lutego 2011

Zajawka na Indie cz.1



No ostatnio długo nie pisałam, trzeba przyznać, ale musiałam uskutecznić resetowanie po sesji. Poza tym nic twórczego nie powstało w mojej kuchni, ale powróciła moja chęć na kuchnie indyjską, która jest obiektem zachwytu wielu wegan i wegetarian. Bogata w przyprawy, kolorowa, aromatyczna i w ogóle super <3>

Chana masala

(przepis z „Kuchnia indyjska. Podróże kulinarne- tradycyjne smaki potrawy”, troche przeinaczony)

Skład:

1 ½ szklanki ugotowanej na miękko ciecierzycy

2 łyżki oleju

1 cebula

3 pomidory

2 łyżki śmietanki kokosowej (zwykłej dla wege biedasów)

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka imbiru

1 ½ łyżeczki kuminy mielonego

1 ½ łyżeczki kolendry mielonej

2 łyżeczki słodkiej papryki

¼ łyżeczki chilli (opcjonalnie jak ktoś lubie ostro)

¼ łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka garam masala

1 ½ łyżeczki soli

W rondlu podsmażyć posiekaną cebulę, aż zrobi się lekko brązowa. Dodajemy wszystkie przyprawy stale mieszając na małym ogniu. Kiedy poczujemy, że przyprawy zaczynają wydzielac aromaty to dodajemy pokrojone drobno pomidory (z sokiem z nich), śmietankę, sól oraz ciecierzycę. Gotujemy do momentu aż zgęstnieje. Podawać z pieczywem

Samosy-niesamosy, czyli pieczone pierogi z warzywami

Ciasto :

½ kostki masła

500 g mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

200 ml śmietany

Farsz: (kombinacje są absolutnie dowolne, ja podaje tylko moją propozycje)

Pomidory

Biała rzodkiew

Marchew

Cebula

Garam masala

Kolendra

Trochę bulionu warzywnego

Sól

Papryka słodka czerwona

Wszystko kroimy drobniutko, najpierw podsmażamy te twardsze warzywa, przez dłuższy czas, potem dodajemy pomidory i przyprawy w takiej ilości jakie nam pasują. Zalewamy małą ilością bulionu i gotujemy aż sos zgęstnieje.

Do samego farszu wybieramy-odcedzamy same warzywa, sosik możemy sobie zostawic do innych celów.

Po przestudzeniu warzyw lepimy pierogi po uprzednim wyrobieniu ciasta. Pieczemy w temp 180 stopni przez jakieś 40 min

Smacznego,

Asia

5 komentarzy:

  1. Bardzo intrygujący i aromatyczny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pysznie. Indyjska kuchnia rzeczywiście jest niesamowicie bogatą i inspirującą. Pyszną.

    OdpowiedzUsuń
  3. Samosów nie robiłam, ale mój Pan miał zajawkę na indie, więc kiedy wróciłam z podróży to musiałam zrobić wielki gar curry!:)\

    Samosy jeszcze przede mną!

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis bardzo mi się podoba, dziś polubiłam ciecierzycę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie aromatycznie! podoba mi się taka kuchnia.

    OdpowiedzUsuń