No ostatnio długo nie pisałam, trzeba przyznać, ale musiałam uskutecznić resetowanie po sesji. Poza tym nic twórczego nie powstało w mojej kuchni, ale powróciła moja chęć na kuchnie indyjską, która jest obiektem zachwytu wielu wegan i wegetarian. Bogata w przyprawy, kolorowa, aromatyczna i w ogóle super <3>
Chana masala
(przepis z „Kuchnia indyjska. Podróże kulinarne- tradycyjne smaki potrawy”, troche przeinaczony)
Skład:
1 ½ szklanki ugotowanej na miękko ciecierzycy
2 łyżki oleju
1 cebula
3 pomidory
2 łyżki śmietanki kokosowej (zwykłej dla wege biedasów)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru
1 ½ łyżeczki kuminy mielonego
1 ½ łyżeczki kolendry mielonej
2 łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki chilli (opcjonalnie jak ktoś lubie ostro)
¼ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka garam masala
1 ½ łyżeczki soli
W rondlu podsmażyć posiekaną cebulę, aż zrobi się lekko brązowa. Dodajemy wszystkie przyprawy stale mieszając na małym ogniu. Kiedy poczujemy, że przyprawy zaczynają wydzielac aromaty to dodajemy pokrojone drobno pomidory (z sokiem z nich), śmietankę, sól oraz ciecierzycę. Gotujemy do momentu aż zgęstnieje. Podawać z pieczywem
Samosy-niesamosy, czyli pieczone pierogi z warzywami
Ciasto :
½ kostki masła
500 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
200 ml śmietany
Farsz: (kombinacje są absolutnie dowolne, ja podaje tylko moją propozycje)
Pomidory
Biała rzodkiew
Marchew
Cebula
Garam masala
Kolendra
Trochę bulionu warzywnego
Sól
Papryka słodka czerwona
Wszystko kroimy drobniutko, najpierw podsmażamy te twardsze warzywa, przez dłuższy czas, potem dodajemy pomidory i przyprawy w takiej ilości jakie nam pasują. Zalewamy małą ilością bulionu i gotujemy aż sos zgęstnieje.
Do samego farszu wybieramy-odcedzamy same warzywa, sosik możemy sobie zostawic do innych celów.
Po przestudzeniu warzyw lepimy pierogi po uprzednim wyrobieniu ciasta. Pieczemy w temp 180 stopni przez jakieś 40 min
Bardzo intrygujący i aromatyczny przepis.
OdpowiedzUsuńAleż pysznie. Indyjska kuchnia rzeczywiście jest niesamowicie bogatą i inspirującą. Pyszną.
OdpowiedzUsuńSamosów nie robiłam, ale mój Pan miał zajawkę na indie, więc kiedy wróciłam z podróży to musiałam zrobić wielki gar curry!:)\
OdpowiedzUsuńSamosy jeszcze przede mną!
Pozdrawiam:)
przepis bardzo mi się podoba, dziś polubiłam ciecierzycę:)
OdpowiedzUsuńpysznie aromatycznie! podoba mi się taka kuchnia.
OdpowiedzUsuń