wegetariańsko- wegański blog kulinarny Dosi i Asi

piątek, 1 października 2010

Zestaw obiadowy i dzień wegetarianizmu

Dziś 1 października, czyli międzynarodowy dzień wegetarianizmu, więc wrzucam sporą garśc nowych przepisów. To taki wypasiony zestaw obiadowy : I danie, II danie i deser : D

Zaczynamy!


Zupa soczewicowo-warzywna

Skład:

150g soczewicy zielonej

2 marchewki

½ selera

4 ziemniaki

½ pomidora

Majeranek, tymianek, sól, pieprz

2 litry wody

Do wrzącej wody wrzucamy samą soczewicę, gotujemy 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w drobną kostkę marchewki i seler. Gotujemy wszystko 10 minut. Potem dodajmy 1 łyżeczkę majeranku, 1 i ½ łyżeczki tymianku, 1 i ½ soli i pół łyżeczki pieprzu oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidora pokrojne w kostkę. Wszystko gotujemy przez 10 min i zupa gotowa!

Paella z tofu

(przepis częściowo oparty na przepisie z puszka.pl)

To idealne danie obiadowe, o naprawde super smaku, więc polecam gorąco. Najlepiej smakuje jak trochę postoi i wszystkie smaki przejdą.

Skład:

1 cebula

1 duża papryka

1 duży ząbek czosnku

3 duże pomidory

1 kostka tofu naturalnego

600 ml wody z rozpuszczoną kostką bulionową

Szczypta soli

½ łyżeczki bazylii

½ łyżeczki tymianku

1 łyżeczka kurkumy

2 woreczki/ 200g ryżu

Olej do smażenia

Cebule, paprykę i czosnek posiekac i podsmażyc na patelni o głębokim dnie ( najlepiej z pokrywką, później będzie potrzebna). Dodac pokrojone pomidory i przyprawy. Podsmażyc przez ok.8 minut. Potem dodac wodę z bulionem i szczyptą soli. Zakryt patelnię, po zagotowaniu się wywaru z warzywami dodac ryż. Gotowac przez 15 minut, do ugotowania ryżu. Na końcu dodac pokrojone w kostkę tofu i smażyc bez pokrywki przez ok. 5 minut.

Muffiny kokosowe

Skład:

1 i ½ szklanki mąki

½ szklanki cukru

8 łyżek wiórków kokosowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

Ok. 100g stopionej i ostudzonej margaryny/masła

1 szklanka mleka

2-3 jajka

Składniki suche: mąkę, cukier, wiórki, proszek, sól wsypujemy do miski. W innym naczyniu miksujemy/mieszamy jajka, mleko i margaryne. Nastepnie dodajmy składniki mokre z suchymi. Miksujemy, masa już gotowa. Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopnii. Pieczemy babeczki przez ok. 30 minut

Muffiny czekoladowe

1 i ½ szklanki mąki

½ szklanki cukru

2 łyżki kakao

1 pasek dobrze schłodzonej czekolady

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

Ok. 100g stopionej i ostudzonej margaryny/masła

1 szklanka mleka

2-3 jajka

Podobnie jak muffiny kokosowe

Składniki suche: mąkę, cukier,kakao,utartą czekoladę, proszek, sól wsypujemy do miski. W innym naczyniu miksujemy/mieszamy jajka, mleko i margaryne. Nastepnie dodajmy składniki mokre z suchymi. Miksujemy, masa już gotowa. Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopnii. Pieczemy babeczki przez ok. 30 minut

Smacznego : DDD


1 komentarz: