wegetariańsko- wegański blog kulinarny Dosi i Asi

sobota, 30 października 2010

Pasta z awokado, kotlety sojowe z pomidorami sosie z ryżem i babeczki marchewkowe











Dziś kilka przepisów, no to zaczynamy



Klasyczna pasta z awokado
skład:
awokado
sól, pieprz, trochę soku z cytryny

Wydrążamy miąższ z awokado, dodajemy troche soku z cytryny i mixujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku


Kotlety sojowe z pomidorami w sosie i ryż paprykowy

skład na I część:

2 kotlety sojowe big steak

3 małe pomidory

Trochę mleka (sojowego)

Mąka żytnia

Kostka warzywna

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kostka warzywna

Kotlety sojowe moczymy w bulionie warzywnym przed 15 min. Kiedy się namoczą, kroimy je oraz pomidory w kostkę. Do szklanki wsypujemy 2 i 1/2 łyżki mąki żytniej, dodajemy mleko, mieszamy aż do uzyskania jednolitego, gęstego płynu. Następnie dodajemy do niego sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Kotlety i pomidory smażymy przez ok 6 min, po czym dodajemy sos. Musimy ciągle mieszać bo sos łatwo się przypala.


skład części II:

1 woreczek/120g ryżu

Papryka słodka, papryka ostra, olej, sól, pieprz

Do garnka wlewamy olej. Kiedy rozgrzeje się dodajemy 1 łyżeczkę słodkiej papryki i 1/3 papryki ostrej, ciągle mieszamy, następnie dodajemy suchy ryż. Mieszamy a następnie zalewamy 2 szklankami wody i dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy przez 15 min, do całkowitego wyparowania wody.





Babeczki marchewkowe
skład:

1 i ½ szklanki mąki żytniej

3 duże/4 średnie marchewki

1/3 szklanki cukru

1/3 kostki margaryny (roztopionej)

1 jajko

1/3 szklanki mleka(sojowego)

1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli

Do mąki, proszku i cukru dodajemy utratą (bądź dla leniwych zmielona w sokowirówce xD) marchewkę (i sok jeżeli sokowirówka). Następnie dodajemy rozpuszczona margarynę i jajko. Mixujemy mikserem. Dodajemy mleko, ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przed ok. 40-50 minut

Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz