Kotlety sojowe z pomidorami w sosie i ryż paprykowy
skład na I część:
2 kotlety sojowe big steak
3 małe pomidory
Trochę mleka (sojowego)
Mąka żytnia
Kostka warzywna
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kostka warzywna
Kotlety sojowe moczymy w bulionie warzywnym przed 15 min. Kiedy się namoczą, kroimy je oraz pomidory w kostkę. Do szklanki wsypujemy 2 i 1/2 łyżki mąki żytniej, dodajemy mleko, mieszamy aż do uzyskania jednolitego, gęstego płynu. Następnie dodajemy do niego sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Kotlety i pomidory smażymy przez ok 6 min, po czym dodajemy sos. Musimy ciągle mieszać bo sos łatwo się przypala.
skład części II:
1 woreczek/120g ryżu
Papryka słodka, papryka ostra, olej, sól, pieprz
Do garnka wlewamy olej. Kiedy rozgrzeje się dodajemy 1 łyżeczkę słodkiej papryki i 1/3 papryki ostrej, ciągle mieszamy, następnie dodajemy suchy ryż. Mieszamy a następnie zalewamy 2 szklankami wody i dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy przez 15 min, do całkowitego wyparowania wody.
1 i ½ szklanki mąki żytniej
3 duże/4 średnie marchewki
1/3 szklanki cukru
1/3 kostki margaryny (roztopionej)
1 jajko
1/3 szklanki mleka(sojowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
Do mąki, proszku i cukru dodajemy utratą (bądź dla leniwych zmielona w sokowirówce xD) marchewkę (i sok jeżeli sokowirówka). Następnie dodajemy rozpuszczona margarynę i jajko. Mixujemy mikserem. Dodajemy mleko, ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przed ok. 40-50 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz