Musaka to tradycyjna grecka zapiekanka, w oryginale z mięsem, ale oczywiście ja zrobiłam ją w wersji wege. Generalnie w nawiasach napisze ile ja użyłam poszczególnych składnikow, ale wszystko to zależy od waszego naczynia żaroodpornego ; D
Skład:
Sos pomidorowy:
Pomidory (4szt.)
Granulat sojowy( ok. 80 g)
Cebula (1 szt.)
Ząbek czosnku
Łyżeczka oregano, bazylii, ziół prowansalskich
Sól, pieprz
Sos beszamelowy
Masło( plaster ok. 2 cm)
3 łyżki mąki
Śmietana
Woda
1/3 łyż. pieprzu, ½ łyżeczki gałszki muszkatałowej
+ kilka ziemniaków, bakłażan, ser
I część – ziemniaki i bakłażan: obrane ziemniaki podgotowujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut i odstawiamy na bok, aby wsytygły. Kiedy już wystygną kroimy na plasteki ok. 1cm grubości. Surowego bakłażana również kroim na podobne plastry
II część – sos pomidorowy
W ugotowanej osolnej wodzie z łyżeczką ziół prowansalskich i bazylii moczymy grnaulat sojowy przez ok.18 min.Pomidory, cebulę i czosnek kroimy. Smażymy cebulę aż się lekko zeszkli. Potem dodajmey pomidory i czosnek, smażąc przez ok. 5 minut. Odcedzamy granulat i dodajmey do warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką oregano i bazylii. Smażymy przez kolejne ok. 8 min.
III część – sos beszamelowy
W rondelku na małym ogniu wrzucamy masło, mieszamy z mąką i przyprawami: pieprz, sól, gałka muszkatołowa. Musimy wiąż mieszac, żeby się nie przypalił. Potem dodajme śmietanę. Kiedy nie uzyskujemy konsysnetjcji gęstego sosu dodajmy wodę.
IV formowanie zapiekanki: naczynie smarujemy olejem, na dno kładzemy ziemniaki.
Następnie nakładamy warstwę sosu i ponownie warstwa ziemniaków, kolejna warstwa sosu. Kładziemy ziemniaki, na nie pokrojonego bakłażana. Polewamy beszamelem, na górę dodajemy starty ser.
Wkladamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz