wegetariańsko- wegański blog kulinarny Dosi i Asi

środa, 20 października 2010

Musaka




Musaka to tradycyjna grecka zapiekanka, w oryginale z mięsem, ale oczywiście ja zrobiłam ją w wersji wege. Generalnie w nawiasach napisze ile ja użyłam poszczególnych składnikow, ale wszystko to zależy od waszego naczynia żaroodpornego ; D

Skład:

Sos pomidorowy:

Pomidory (4szt.)

Granulat sojowy( ok. 80 g)

Cebula (1 szt.)

Ząbek czosnku

Łyżeczka oregano, bazylii, ziół prowansalskich

Sól, pieprz

Sos beszamelowy

Masło( plaster ok. 2 cm)

3 łyżki mąki

Śmietana

Woda

1/3 łyż. pieprzu, ½ łyżeczki gałszki muszkatałowej

+ kilka ziemniaków, bakłażan, ser

I część – ziemniaki i bakłażan: obrane ziemniaki podgotowujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut i odstawiamy na bok, aby wsytygły. Kiedy już wystygną kroimy na plasteki ok. 1cm grubości. Surowego bakłażana również kroim na podobne plastry

II część – sos pomidorowy

W ugotowanej osolnej wodzie z łyżeczką ziół prowansalskich i bazylii moczymy grnaulat sojowy przez ok.18 min.Pomidory, cebulę i czosnek kroimy. Smażymy cebulę aż się lekko zeszkli. Potem dodajmey pomidory i czosnek, smażąc przez ok. 5 minut. Odcedzamy granulat i dodajmey do warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką oregano i bazylii. Smażymy przez kolejne ok. 8 min.

III część – sos beszamelowy

W rondelku na małym ogniu wrzucamy masło, mieszamy z mąką i przyprawami: pieprz, sól, gałka muszkatołowa. Musimy wiąż mieszac, żeby się nie przypalił. Potem dodajme śmietanę. Kiedy nie uzyskujemy konsysnetjcji gęstego sosu dodajmy wodę.

IV formowanie zapiekanki: naczynie smarujemy olejem, na dno kładzemy ziemniaki.

Następnie nakładamy warstwę sosu i ponownie warstwa ziemniaków, kolejna warstwa sosu. Kładziemy ziemniaki, na nie pokrojonego bakłażana. Polewamy beszamelem, na górę dodajemy starty ser.

Wkladamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut.











Asia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz