wegetariańsko- wegański blog kulinarny Dosi i Asi

środa, 30 marca 2011

sajgonki i aromatyczny ryż


Siemanko, nie mam Wam nic ciekawego do opowiedzenia, więc przejdę od razu do rzeczy. Zajawka na kuchnię indyjską rozprzestrzeniła się na całą Azję. Dziś propozycja obiadku, sajgonki i aromatyczny ryż, wszystko vegan, wow jak na mnie.



Sajgonki
skład:
papier ryżowy (ja kupiłam ten mały)
farsz:
pietruszka-korzeń
marchewki
cebula
czosnek
pieczarki
makaron ryżowy cienkie niteczki
gałka muszkatołowa
sos sojowy
imbir
pieprz, sól

Nie podaje proporcji, bo wszystko zależy od ilości sajgonek i upodobań. Ważne jest żeby wszystko składniki były drobno posiekane. Podsmażamy cebulkę i czosnek, następnie dodajemy drobniutko posiekane pieczarki, sól, pieprz gałke, kiedy sie podduszą dodajemy podgotowana i pokrojona pietruszke i marchewki. Makaron ryżowy przygotowujemy wg.zaleceń na opakowaniu i pokrojony dodajemy do warzyw. wszystko przyprawiamy sosem sojowym i imbirem.
Papier ryżowy moczymy ok.2 minut w letniej wodzie- zalecenie z opakowania, następnie kładziemy na ręczniku, normalnym nie papierowym, żeby się nie przykleił. Nakładamy farsz i zawijamy- dól, bok, bok, góra. Kiedy wszystkie już zawiniemy, smażymy na patelni, najlepiej w głębokim oleju, ja porpostu wlałam trochę wiecej niż zwykle i tyle. Smażymy do uzyskania złotej barwy.
jak zostanie wam troche farszu sam jest dobry na obiad albo przekąskę whateva
aromatyczny ryż
skład:
ryż- 1 szkl.
kmin rzymski -1 łyż.
kurkuma- 1/2 łyż.
sól ok. 1 łyż

W sumie to tylko propozycja, na takiej samej zasadzie możemy robic wariacje z innymi przyprawami, ale najważniejsze to nie przegiąc, bo sam przyprawiony ogromna ilością przypraw nie jest jakiś super, pamiętajmy, że to dodatek.
Na dno garnka wlewamy troche oleju, dodajemy kurkume, ok 1/2 łyżeczki i 1 łyżeczkę kminu rzymskiego oraz suchy ryż. Mieszamy wszystko dokładnie, zalewamy 2 szklankami wody. gotujemy do miękkości na wolnym gazie.



Smacznego.

Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz