wegetariańsko- wegański blog kulinarny Dosi i Asi

środa, 16 marca 2011

indyjska zajawka cz. 2



Siemanko, dziś kontynuacja tematu indyjskiej kuchni, bo nie da się ukryć, jest o czym pisać. Można powiedzieć, że to ten post jest poświęcony soczewicy, która w tej kuchni odgrywa dużą rolę. Moje przepisy jeden z głowy drugi z książki ale przeinterpretowany, zupka i drugie danie, aromatyczne, ale delikatnie indyjskie, bez hardkoru w sensie ostrości. Powiem Wam jedno, INWESTUJCIE W PRZYPRAWY DZIECIAKI.

Poza tym krótka reklama, nasza koleżanka Iwa dziś startuje z blogiem, wieczorkiem ma się ukazać pierwszy wpis http://przejdznaweganizm.blogspot.com/.

Dobra to jedziemyy.

Zupa mulligatawny

(proporcje do dużej porcji tak na 6 os.)

skład:

1 cebula

4 ząbki czosnku

1 marchewka

1 jabłko

1 ziemniak

1 szklanka czerwonej soczewicy

2 łyżeczki imbiru

2 łyżeczki kolendry

1/4 łyżeczki cynamony

1/4 łyżeczki goździków

1 i 1/2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżka soku z cytryny

1 litr bulionu warzywnego

1,5 szklanki mleka roślinnego

Cebulę, czosnek drobno siekamy. Do garnka wlewamy odrobinę oleju podsmażamy cebulę, czosnek i wszyystkie przyprawy przez chwilę. Drobno posiekaną marchewkę, jabłko, ziemniaka razem z soczewicą wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Kiedy się zagotuję, gotujemy 15 minut. Potem studzimy, miksujemy blenderem, wrzucamy na gaz, dodajemy sok z cytryny i mleko. gotowe!

Na zdjęciu nie wygląda jakoś atrakcyjnie, ale jest pyyszna


Curry soczewicowe z ryżem

(nie chce mi się kombinowac z nazwami sory xD)

skład:

½ cebuli

1 ząbek czosnku

1 papryka czerwona

2 pomidory

½ szklanki soczewicy zielonej

1 woreczek ryżu/100g ryżu

¾ szklanki śmietany kwaśnej 18%/ jogurtu naturalnego

½ łyżeczki kolendry

1/3 łyżeczki garam masala i kuminu rzymskiego

Sól, cukier

Soczewicę gotujemy w odrobinie soli i cukru, w jakimś programie było właśnie o odrobinie cukru dla smaku, spoko rada. Do śmietany dodajemy przyprawy i trochę soli. Cebulę, paprykę i czosnek kroimy i smażymy na patelni, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone pomidory. Smażymy aż większość sosu z pomidorów odparuje. Dodajemy ugotowaną soczewicę (nie na supermiekko, tylko normalnie), następnie śmietanę z przyprawami. Smażymy przez sporą ilość czasu, potem dorzucamy ugotowany ryż ładnie mieszamy i gotowe. Proporcje przypraw dla lekkiego indyjskiego aromatu, jak ktoś lubi ostrzej, to proponuje zwiększyć proporcje.


Asia

1 komentarz:

  1. pominę fakt, iż przeczytałam ...zalewajka;) danie wpasowuje się w moje klimaty smakowe- aż głodnieje od samego patrzenia;)choć soczewicę zdecydowanie wolę czerwoną

    OdpowiedzUsuń