Siemanko, dziś kontynuacja tematu indyjskiej kuchni, bo nie da się ukryć, jest o czym pisać. Można powiedzieć, że to ten post jest poświęcony soczewicy, która w tej kuchni odgrywa dużą rolę. Moje przepisy jeden z głowy drugi z książki ale przeinterpretowany, zupka i drugie danie, aromatyczne, ale delikatnie indyjskie, bez hardkoru w sensie ostrości. Powiem Wam jedno, INWESTUJCIE W PRZYPRAWY DZIECIAKI.
Poza tym krótka reklama, nasza koleżanka Iwa dziś startuje z blogiem, wieczorkiem ma się ukazać pierwszy wpis http://przejdznaweganizm.blogspot.com/.
Dobra to jedziemyy.
Zupa mulligatawny
(proporcje do dużej porcji tak na 6 os.)
skład:
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 marchewka
1 jabłko
1 ziemniak
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki kolendry
1/4 łyżeczki cynamony
1/4 łyżeczki goździków
1 i 1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka soku z cytryny
1 litr bulionu warzywnego
1,5 szklanki mleka roślinnego
Cebulę, czosnek drobno siekamy. Do garnka wlewamy odrobinę oleju podsmażamy cebulę, czosnek i wszyystkie przyprawy przez chwilę. Drobno posiekaną marchewkę, jabłko, ziemniaka razem z soczewicą wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Kiedy się zagotuję, gotujemy 15 minut. Potem studzimy, miksujemy blenderem, wrzucamy na gaz, dodajemy sok z cytryny i mleko. gotowe!
Na zdjęciu nie wygląda jakoś atrakcyjnie, ale jest pyyszna
Curry soczewicowe z ryżem
(nie chce mi się kombinowac z nazwami sory xD)
skład:
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 papryka czerwona
2 pomidory
½ szklanki soczewicy zielonej
1 woreczek ryżu/100g ryżu
¾ szklanki śmietany kwaśnej 18%/ jogurtu naturalnego
½ łyżeczki kolendry
1/3 łyżeczki garam masala i kuminu rzymskiego
Sól, cukier
Soczewicę gotujemy w odrobinie soli i cukru, w jakimś programie było właśnie o odrobinie cukru dla smaku, spoko rada. Do śmietany dodajemy przyprawy i trochę soli. Cebulę, paprykę i czosnek kroimy i smażymy na patelni, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone pomidory. Smażymy aż większość sosu z pomidorów odparuje. Dodajemy ugotowaną soczewicę (nie na supermiekko, tylko normalnie), następnie śmietanę z przyprawami. Smażymy przez sporą ilość czasu, potem dorzucamy ugotowany ryż ładnie mieszamy i gotowe. Proporcje przypraw dla lekkiego indyjskiego aromatu, jak ktoś lubi ostrzej, to proponuje zwiększyć proporcje.
pominę fakt, iż przeczytałam ...zalewajka;) danie wpasowuje się w moje klimaty smakowe- aż głodnieje od samego patrzenia;)choć soczewicę zdecydowanie wolę czerwoną
OdpowiedzUsuń