wegetariańsko- wegański blog kulinarny Dosi i Asi

czwartek, 25 listopada 2010

sałatka gyros i czekoladowo-kokosowy tort vegan, naturlich!

Rany, mam tyle zaległych super ciast do wstawienia, że aż mi się nie chce. To powstało w mojej głowie po wymyśleniu kokosowego kremu i naprawdę jest świetny, muszę powiedziec, że koleżanki w klasie się o nie pobiły prawie.. :D.

Przy okazji, w sumie czasu też za bardzo nie mam, w szkole jest co robic, robota ograniczona do 2 dni w tygodniu. Haha teraz były próbne matury i właśnie wyliczyłam, że jeśli osiągne z normalnej takie wyniki jak chcę, a są one bardzo mozliwe, to dostane sie na wymarzone studia, ha! Ale dobra, koniec tego durnego licealnego kujońskiego (?) paplania. Do garów! :D

TORT CZEKOLADOWO-KOKOSOWY


Składniki:

Biszkopt:
-2 szkl. mąki
-2/3 szkl. oleju
-1 szkl. mleka roślinnego
-6 łyżek cukru
-3 łyżki kakao
-szklanka wody gazowanej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-4 łyżeczki proszku do pieczenia

Ten biszkopt rośnie mega ogromny, mój ojciec znawca, który wszystko krytykuje, mówi, że jest czad, zaś mama wyczuwa posmak proszku do pieczenia, mozliwe, haha, mozna dodac mniej, ale po co ryzykowac skoro jest spoko ?:)

Krem:
-puszka mleczka kokosowego, 20% (w żadnym wypadku light)
-ze 100 g vegan margaryny
-pół szklanki cukru
-pół do szklanki wiórków

Dodatkowo płatki kokosowe na wierzch!



Jeśli chodzi o biszkopt, to łączymy po kolei składniki i miksujemy, wstawiamy do piekarnika, w temp około 170 stopni, piecze sie z pół godziny maksymalnie.
Do kremu margarynę podgrzewamy z cukrem, dodajemy mleczko kokosowe, miksujemy póki ciepłe, dodajemy wiórki, mieszamy aż utrze się na gładką masę i odstawiamy.
Wyjmujemy biszkopt, gdy ostygnie w 100% przekrajamy na pół, przekładamy masą, czesc zostawiamy, żeby posmarowac boki i górę, które następnie obsypujemy płatkami kokosowymi. DELYSZYS! Słodkie i tłuste ;o

SAŁATKA GYROS W WERSJI VEGAN, pierwsza i udana próba, tego smakołyku, którego brakowało mi przez dwa lata :)

Składniki na porcję dla 2 osób:
- z 7 kotletów sojowych suchych
- 1/3 puszki kukurydzy
- 5 pokrojonych ogórków konserwowych
-1 - 2 cebule
-trochę keczupu i sojonezu
- dosłownie trochę kapusty pekińskiej
- pół pomidora

Dobra, kotlety gotujemy w bulionie, potem kroimy w paski, obtaczamy w przyprawie do gyrosa Kamisa i podsmażamy, wrzucamy na dno miski. Potem podsmażamy cebulkę i wrzucamy na kotlety, na cebulkę kładziemy warstwę keczupu, na to ladują pokrojone w kostkę ogórki, na to kukurydza, sojonez i na samą górę odrobina kapusty pekińskiej i pomidora. ABSOLUTNIE NIE MIESZAMY!!! Własnie tym się wyróżnia, że jest warstwowa, smaki fajnie sie przechodzą. Polecam!

haha, etapami zdjęcia, jak u Asi! powyzej kotlety sojowe i cebulka


to co powyzej + keczup!


+ ogór i kukurydza




lol, lekko niecenzuralne zdjęcie z sojonezem :D


KONIEC!

Dosia
-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz