wegetariańsko- wegański blog kulinarny Dosi i Asi

piątek, 19 listopada 2010

trochę obiadowo + deser










No już mnie tutaj dawno nie było, studiowanie to nie usprawiedliwienie, trzeba to jakoś nadrobić.

Zapiekanka makaronowo- warzywna

Danie obiadowe dobre na kilka dni, albo na obiad dla większej ilości osób ; ) wszystko zależy od waszego naczynia żaroodpornego.

Skład:

Makaron

Pomidory

Papryka

Marchew

Sos beszamelowy : Masło/margaryna( plaster ok. 2 cm)

3 łyżki mąki

Śmietana (sojowa)

Woda

1/3 łyż. pieprzu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Utarty ser (wegański)

Sól, pieprz, tymianek

Marchewki oraz paprykę kroimy i smażymy na oleju aż lekko zmiękną. Na koniec dodajemy tymianek. Pomidory kroimy i odkładamy do pudełka mieszając z tymiankiem. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wrzucamy marchew, paprykę, pomidory i ugotowany makaron. Wszystko mieszamy. Robimy beszamel W rondelku na małym ogniu wrzucamy masło, mieszamy z mąką i przyprawami: pieprz, sól, gałka muszkatołowa. Musimy wiąż mieszając, żeby się nie przypalił. Potem dodajemy śmietanę. Kiedy nie uzyskujemy konsystencji gęstego sosu dodajmy wodę. Polewamy wszystko sosem. Wierzch obsypujemy serem. Pieczemy w temp 200 stopni, 25 min z przykrywką, 15 bez przykrywki.


Sos cukiniowo-śmietanowy

Skład:

1 cukinia

1 pomidor

1 cebula

1/3 szkl. Śmietanki 18% (sojowej)

Zioła prowansalskie, sól, pieprz

Cebulę kroimy i podsmażamy przez parę minut. Pomidora i cukinie kroimy w kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Smażymy przez ok. 10 minut. Do szklanki ze śmietanką dodajemy łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i 1 i ½ łyżki ziół prowansalskich. Po 10 minutach dodajemy sos i smażymy przez kolejne 5 minut. Polecam z ryżem

muffinki wegańskie

skład:

1/2 szkl. mąki żytniej

1/2 szkl. pszennej

1/2 szkl. mleka sojowego

1/4 szkl. cukru trzcinowego

1/4 szkl. oleju

3 duże łyżki kako

płaska łyżeczka sody

Składniki suche mieszamy w misce. następnie dodajemy olej i mleko. Mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej gęstej masy. Pieczemy przez ok.30 min w temp. 180-200 stopni



smacznego!

Asia

1 komentarz: