No już mnie tutaj dawno nie było, studiowanie to nie usprawiedliwienie, trzeba to jakoś nadrobić.
Zapiekanka makaronowo- warzywna
Danie obiadowe dobre na kilka dni, albo na obiad dla większej ilości osób ; ) wszystko zależy od waszego naczynia żaroodpornego.
Skład:
Makaron
Pomidory
Papryka
Marchew
Sos beszamelowy : Masło/margaryna( plaster ok. 2 cm)
3 łyżki mąki
Śmietana (sojowa)
Woda
1/3 łyż. pieprzu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Utarty ser (wegański)
Sól, pieprz, tymianek
Marchewki oraz paprykę kroimy i smażymy na oleju aż lekko zmiękną. Na koniec dodajemy tymianek. Pomidory kroimy i odkładamy do pudełka mieszając z tymiankiem. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wrzucamy marchew, paprykę, pomidory i ugotowany makaron. Wszystko mieszamy. Robimy beszamel W rondelku na małym ogniu wrzucamy masło, mieszamy z mąką i przyprawami: pieprz, sól, gałka muszkatołowa. Musimy wiąż mieszając, żeby się nie przypalił. Potem dodajemy śmietanę. Kiedy nie uzyskujemy konsystencji gęstego sosu dodajmy wodę. Polewamy wszystko sosem. Wierzch obsypujemy serem. Pieczemy w temp 200 stopni, 25 min z przykrywką, 15 bez przykrywki.
Sos cukiniowo-śmietanowy
Skład:
1 cukinia
1 pomidor
1 cebula
1/3 szkl. Śmietanki 18% (sojowej)
Zioła prowansalskie, sól, pieprz
Cebulę kroimy i podsmażamy przez parę minut. Pomidora i cukinie kroimy w kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Smażymy przez ok. 10 minut. Do szklanki ze śmietanką dodajemy łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i 1 i ½ łyżki ziół prowansalskich. Po 10 minutach dodajemy sos i smażymy przez kolejne 5 minut. Polecam z ryżem
muffinki wegańskie
skład:
1/2 szkl. mąki żytniej
1/2 szkl. pszennej
1/2 szkl. mleka sojowego
1/4 szkl. cukru trzcinowego
1/4 szkl. oleju
3 duże łyżki kako
płaska łyżeczka sody
Składniki suche mieszamy w misce. następnie dodajemy olej i mleko. Mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej gęstej masy. Pieczemy przez ok.30 min w temp. 180-200 stopni
wszystko pyszne. na muffinki mam największą ochotę;-)
OdpowiedzUsuń