wegetariańsko- wegański blog kulinarny Dosi i Asi

sobota, 17 listopada 2012

jesień w kuchni

hej
dawno nie pisałam, brak czasu, brak chęci, gotowanie fristajlowe,
co w życiu, bieganie, studiowanie, jedzenie.

dziś zapodam 2 przepisy, zainspirowane z książki "Widelec zamiast noża", która ogólnie polecam tutaj macie fragmenty: http://issuu.com/wydawnictwogalaktyka/docs/widelec_zamiast_noza/1?mode=window

w ogóle polecam książki wydawnictwa Galaktyka, na prawdę ciekawe pozycje na polskim rynku, jak choćby "Jedz i biegaj" Scotta Jurka (BAAAARDZO POLECAM)

przepisy zmodyfikowane, wg potrzeb i możliwości ;)



Zupa Dal




skład:
3 1/4 szklanki wody
1 cebula, posiekana
1 duży/2 małe ząbki czosnku, posiekane
1 1/2 łyżeczki świeżego imbiru, startego
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1/4 łyżeczki kminku (mielony albo cały, obojętnie)
1/2 łyżeczki garam masala
1/3 łyżeczki chili
1 szklanka suchej żółtej soczewicy (może byc też czerwona)
1 puszka białej fasoli
1 puszka pomidorów
1 duży /2 średnie ziemniaki, pokrojone w grubą kostkę
sól, pieprz

1. na średni ogień wstawiamy 1/4 szklanki wody w garnku, w którym będziemy gotować całą zupę. dodajemy cebulę i czosnek, gotujemy jakieś 4 minuty, aż zmiękną.
2. dodajemy przyprawy: imbir, papryka, kminek, chili, pieprz, sól, mieszamy
3. dodajemy pozostałe 3 szklanki wody, soczewicę, fasolę, pomidory i ziemniaki. od czasu zagotowania, gotujemy na średnim, a nawet wolnym gazie jakieś 40 minut. mieszamy co jakiś czas
4. na koniec dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze kilka minut

zupka jest bardzo gęsta i sycąca w sam raz na jesienny obiad :)
na drugi dzień jest bardziej aromatyczna, najlepiej smakuje gorąca



pieczeń-bochenek z ciecierzycy, białej fasoli i ryżu



skład
2 szklanki ciecierzycy, ugotowanej i blendowanej
2 szklanki białej fasoli, ugotowanej i blendowanej
2 szklanki ryżu brązowego, ugotowanego
2 łyżki musztardy
1 duża marchewka, starta
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz, ulubione przyprawy

1. połącz masę z ciecierzycy, fasoli oraz ryż. następnie dodaj odrobinę wody, marchewkę i sok z cytryny. mieszaj wszystko najlepiej ręką.
2. przełóż w formę do pieczenia chleba, albo inna podłużną. piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut.
3. po upieczeniu pozostaw chwilę w piecu, żeby trochę obsechł.

podawaj po wystygnięciu, inaczej będzie się rozpadać ;)
do kanapek też da radę, albo np z sosem pomidorowym


to by było na tyle
pozdrawiam
Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz