wegetariańsko- wegański blog kulinarny Dosi i Asi

piątek, 15 kwietnia 2011

Pieczone kotlety z kaszy jaglanej z soso- puree marchewkowym


Siemanko, ostatnio się odchudzam, więc nie mam ochoty na fajne gotowanie, tylko piekarnik u mnie chodzi. Dziś przykładowy obiadek pożywny aczkolwiek chyba zdrowy i mało tuczący



Pieczone kotlety z kaszy jaglanej z soso- puree marchewkowym

Skład:

(kotlety)

1 szklanka kaszy jaglanej nieugotowanej

Bułka tarta

Sól

Pieprz

1 łyż. bazylii, oregano

(puree)

2 marchewki

1 pietruszka

Sól, pieprz

1 łyż. majeranku

Kaszę gotujemy w 3 szklankach osolonej wody. Po ugotowaniu wrzucamy kasze do miski, dodajemy przyprawy, bułkę. Mieszamy formujemy ładne kotleciki, układamy na posmarowanym naczyniu żaroodpornym na 20 min w temp ok. 200 stopni.

Marchewki i pietruszkę kroimy drobno i gotujemy w osolonej wodzie aż do całkowitej miękkości. Wrzucamy do blendera, dodajemy trochę wody, odrobinę pieprzu i łyżeczkę majeranku. Blendujemy i podajemy z kotecikami.

Asia

2 komentarze: