Pieczeń z soczewicy
Skład:
1,5 szkl soczewicy zielone
1,5 szkl soczewicy czerwonej (naturalnej)
2 marchewki
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
1 natka pietruszki
Sól, pieprz
Oba rodzaje soczewicy gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Marchew i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce. Natkę i czosnek drobno siekamy. Ugotowaną soczewicę mieszamy z resztą warzyw, dodajemy 1 łyż pieprzu, 1 łyż soli. Dokładnie wszystko mieszamy i pieczemy
To proporcje na wielką porcję dla całej rodziny, albo na kilka dni więc jak coś to zmniejszcie sobie proporcje.
Polecam gorąco z różnymi sosami- od pieczarkowego po beszamel, szybki sos można sobie zrobic świeżo i będzie dobre. Na zimno do kanapek też się nada pieczeń.
Mango lassi
skład:
1 mango świeże
1 jogurt naturalny mały
mleko
Obieramy mango, kroimy, blendujemy. Dodajemy cały jogurt i pół kubeczka od jogurtu mleka. Schładzamy i pijemy!
Proste i pyszne ; )
Smacznegoooooooo i udanego czillu na majówce!
Pieczeń super! na pewno kiedyś zrobię bo to moje smaki...lassi uwielbiam od dawna:)
OdpowiedzUsuńno, swietny ten przepis na pieczen, bede musiala kiedys wyprobowac :)
OdpowiedzUsuńz chęcią napiłabym się takiego lassi :)
OdpowiedzUsuńlassi wyglada strasznie apetycznie, kocham mango.
OdpowiedzUsuńkoktajl chwycił mnie za serce!
OdpowiedzUsuńJak długo i w jakiej temperaturze należy pieczeń piec?
OdpowiedzUsuń180 stopni, 40 do 60 minut, na oko generalnie, zależy jaka forma do pieczenia itd. :)
OdpowiedzUsuń