wegetariańsko- wegański blog kulinarny Dosi i Asi

piątek, 29 kwietnia 2011

Pieczeń z soczewicy i mango lassi

Siemano! Święta, święta i po świętach, teraz czeka nas coś znacznie fajniejszego- majówka. Dziś jeden przepis obiadowy jeden koktajl, który jest super sprawą po długim ciężkim treningu biegowym, uzupełnia indeks glikemiczny i uzupełnia to co sobie wypociliśmy hehe. Majówka może byc spędzona jako aktywny czas, więc możecie zrobić to co ja- dużą pieczeń, która potem można przez kilka dni jeść na różne sposoby. Zaczynamy






Pieczeń z soczewicy

Skład:

1,5 szkl soczewicy zielone

1,5 szkl soczewicy czerwonej (naturalnej)

2 marchewki

1 pietruszka

2 ząbki czosnku

1 natka pietruszki

Sól, pieprz

Oba rodzaje soczewicy gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Marchew i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce. Natkę i czosnek drobno siekamy. Ugotowaną soczewicę mieszamy z resztą warzyw, dodajemy 1 łyż pieprzu, 1 łyż soli. Dokładnie wszystko mieszamy i pieczemy

To proporcje na wielką porcję dla całej rodziny, albo na kilka dni więc jak coś to zmniejszcie sobie proporcje.

Polecam gorąco z różnymi sosami- od pieczarkowego po beszamel, szybki sos można sobie zrobic świeżo i będzie dobre. Na zimno do kanapek też się nada pieczeń.


Mango lassi

skład:
1 mango świeże
1 jogurt naturalny mały
mleko

Obieramy mango, kroimy, blendujemy. Dodajemy cały jogurt i pół kubeczka od jogurtu mleka. Schładzamy i pijemy!
Proste i pyszne ; )
Smacznegoooooooo i udanego czillu na majówce!

7 komentarzy:

  1. Pieczeń super! na pewno kiedyś zrobię bo to moje smaki...lassi uwielbiam od dawna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. no, swietny ten przepis na pieczen, bede musiala kiedys wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z chęcią napiłabym się takiego lassi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lassi wyglada strasznie apetycznie, kocham mango.

    OdpowiedzUsuń
  5. koktajl chwycił mnie za serce!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak długo i w jakiej temperaturze należy pieczeń piec?

    OdpowiedzUsuń
  7. 180 stopni, 40 do 60 minut, na oko generalnie, zależy jaka forma do pieczenia itd. :)

    OdpowiedzUsuń