wegetariańsko- wegański blog kulinarny Dosi i Asi

czwartek, 23 grudnia 2010

świątecznie: kotlety po grecku i spekulosy


Siemano wszystkim!
Święta tuż, tuż, dokładnie jutro, więc czas na świąteczną kuchnię.
Wegetarianie i weganie w tym okresie nie mają łatwo- spotkania rodzinne, na których wielu członków z naszych rodzin krytykuje nasze zachowania. Pytania takie jak -co ty jesz? -nie masz anemii? -kiedy przestaniesz? są zadawane częściej niż zwykle. No, ale trzeba to przeżyć ; ), najlepiej gotując we własnym zakresie.
Na dziś jeden przepis własny, drugi z innego bloga, chociaż troszkę zmieniony.

Kotlety sojowe po grecku

Skład: (ilość podaje w nawiasach, bo wszystko zależy od tego ile zamierzacie zrobić ;D )

Marchew (3 średnie)

Pietruszka( ½)

Seler(1/3)

Koncentrat pomidorowy (2 łyżeczki)

Kotlety sojowe(1 big steak)

Sól, pieprz

Marchew , pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Kotlety sojowe gotujemy wg. zaleceń na opakowaniu, a po ostygnięciu kroimy na paseczki. W garnku z małą ilością wody gotujemy starte warzywa, po kilku minutach dodajemy koncentrat, sól i pieprz ciągle mieszając. Jeżeli sos grecki jest za rzadki możemy jakimś kubeczkiem albo łyżką odjąć trochę wody. Po ok. 10 minutach sos jest gotowy (będzie to widoczne). W pojemniku układamy kotlety, dodajemy sos, możemy zrobić warstwy, wszystko wg. swoich wizji. Kiedy danie ostygnie, wkładamy do lodówki.

ciasteczka spekulos

( http://belgiaodkuchni.blogspot.com/2010/10/czas-na-spekulosy.html)

skład:

(proporcje na 2 tradycyjne blaszki ciasteczek)

250 g mąki

140 g ciemnego cukru pudru

150 g schłodzonego masła/ margaryny wegańskiej

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej

4 łyżki mleka/napoju sojowego

Mąkę mieszamy z cukrem i przyprawami. Dodajemy masło i mleko i zagniatamy. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki najlepiej na jedną noc.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na jakieś 1 cm. Wycinamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170°


WESOŁYCH ŚWIĄT

Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz