Kotlety sojowe po grecku
Skład: (ilość podaje w nawiasach, bo wszystko zależy od tego ile zamierzacie zrobić ;D )
Marchew (3 średnie)
Pietruszka( ½)
Seler(1/3)
Koncentrat pomidorowy (2 łyżeczki)
Kotlety sojowe(1 big steak)
Sól, pieprz
Marchew , pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Kotlety sojowe gotujemy wg. zaleceń na opakowaniu, a po ostygnięciu kroimy na paseczki. W garnku z małą ilością wody gotujemy starte warzywa, po kilku minutach dodajemy koncentrat, sól i pieprz ciągle mieszając. Jeżeli sos grecki jest za rzadki możemy jakimś kubeczkiem albo łyżką odjąć trochę wody. Po ok. 10 minutach sos jest gotowy (będzie to widoczne). W pojemniku układamy kotlety, dodajemy sos, możemy zrobić warstwy, wszystko wg. swoich wizji. Kiedy danie ostygnie, wkładamy do lodówki.
ciasteczka spekulos
( http://belgiaodkuchni.blogspot.com/2010/10/czas-na-spekulosy.html)
skład:
(proporcje na 2 tradycyjne blaszki ciasteczek)
250 g mąki
140 g ciemnego cukru pudru
150 g schłodzonego masła/ margaryny wegańskiej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 łyżki mleka/napoju sojowego
Mąkę mieszamy z cukrem i przyprawami. Dodajemy masło i mleko i zagniatamy. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki najlepiej na jedną noc.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na jakieś 1 cm. Wycinamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170°
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz