Zero przekazu, tylko jedzenie.
Zapiekanka z makaronu razowego i warzyw
skład:
makaron razowy rurki
brokuł
pomidory
papryka
czosnek
pestki dyni
mąka razowa
margaryna wegańska
mleko sojowe
(ewentualnie dla wege grubasów) ser
sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Gotujemy brokuła, kroimy na drobno pomidora, paprykę, ząbek czosnku,pestki dyni- wrzucamy wszystko do miski mieszamy z przyprawami. odstawiamy na chwilę, żeby się "przegryzło". Dodajemy ugotowany makaron. mieszamy dokładnie, gdy ostygnie wrzucamy do warzyw. W garnku robimy beszamel z mąki razowej.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego wrzucamy makaron z warzywami, zalewamy beszamelem i ewentualnie posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy przez jakies 30-40 min.
Ciasto daktylowe z polewą krówkową
200 g suszonych daktyli bez pestek
migdały
1,5 szklanki mąki
1/4 szklanki mleka/sojowego
szklanka cukru
100 g margaryny wegańskiej
4łyżki oleju/2jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa krówkowa kajmakowa(to już opcjonalnie, co kto woli, to jest leniwa opcja)
Daktyle drobno kroimy, wkładamy do jakiejś miseczki i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na bok. Ucieramy margarynę z cukrem mikserem, aż się połączą ładnie. Następnie dodajemy olej/jajka stale miksując. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko i wymoczone, odcedzone daktyle. Wszystko mieszamy na gładką masę. Wykładamy na blachę, pieczemy 40 min w temp 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie nakładamy polewę/masę czy co tam lubicie i układamy daktyle. Najlepsze schłodzone.
Smacznego, dobrego roku 2012, jou
Asia
O ja, nie mogę się skupić na zapiekance, bo ślinię się do ciasta :P. Uwielbiam daktyle, także muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń