wegetariańsko- wegański blog kulinarny Dosi i Asi

niedziela, 20 listopada 2011

Zupy kremy na jesień

Siema! no już grubo ponad 3 miesiące jak wruzciłam cokolwiek na tego bloga. No cóż, lenistwo, brak nowych pomysłów, praca, studia(są zajawy są chęci).
No i przyszła jesień, zaraz przyjdzie zima, więc pomyślałam, że dobrze by było sprobowac jakis zup, których wcześniej nie robiłam, więc na dzis 2 kremy z marchwi oraz z papryki.



Krem z marchwi

6 średnich marchewek

1 cebula

2 kostki bulionu warzywnego

1l wody

Pietruszka

Kawałek pora

3 łyżeczki imbiru

Sól, pieprz do smaku

Marchewki, pietruszkę , cebulę i kawałek pora kroimy w kostkę. Na dnie garnka wlewamy olej, smażymy warzywa przez kilka minut. Nastepnie dodajemy bulion i imbir. Gotujemy przez ok. 30-40 min aż marchewka zmięknie. Stawiamy do ostudzenia i blend ujemy.

Zupka gęsta, sycąca mega i rozgrzewająca przez imbir. Nie wszystkim może podejść połączenie marchewki i imbiru



Krem z czerwonej papryki

2 czerwone papryki

1 pietruszka

3 ziemniaki

1l wody

1 łyżeczka kolendry

1/3 łyżeczki papryki słodkiej czerownej

Sól, pieprz.

Na dno garnka wlewamy sporą ilość oleju. Pokrojone w grubą kostkę paprykę i pietruszkę smażymy przez ok.5/6min z kolendrą i pieprzem. Wlewamy wrzącą wodę oraz dodajemy pokrojone ziemniaki, solimy. Gotujemy przez ok.20 min, aż ziemniaki zmiękną. Następnie miksujemy blenderem. Podawać z grzankami.


ponieważ nie wiem jak można zrobić atrakcyjne zdjęcie zupy, dodaje zdjęcie Lusi, mojej kici z zupą, jako dodatek do posta ;D

smacznego
Asia

3 komentarze:

  1. lubię takie jesienne rozgrzewanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Krem marchewkowy już u mnie gościł kilkakrotnie tej jesieni - prosty, szybki, smaczny i rozgrzewający :).

    OdpowiedzUsuń
  3. miałam jakiegoś kłaczka na monitorze i myślałam że to kocia sierść w zupie ;D
    lubię imbir, lubię pomarańczowe zupy kremy i lubię koty ;)

    OdpowiedzUsuń