Krem z marchwi
6 średnich marchewek
1 cebula
2 kostki bulionu warzywnego
1l wody
Pietruszka
Kawałek pora
3 łyżeczki imbiru
Sól, pieprz do smaku
Marchewki, pietruszkę , cebulę i kawałek pora kroimy w kostkę. Na dnie garnka wlewamy olej, smażymy warzywa przez kilka minut. Nastepnie dodajemy bulion i imbir. Gotujemy przez ok. 30-40 min aż marchewka zmięknie. Stawiamy do ostudzenia i blend ujemy.
Zupka gęsta, sycąca mega i rozgrzewająca przez imbir. Nie wszystkim może podejść połączenie marchewki i imbiru
Krem z czerwonej papryki
2 czerwone papryki
1 pietruszka
3 ziemniaki
1l wody
1 łyżeczka kolendry
1/3 łyżeczki papryki słodkiej czerownej
Sól, pieprz.
Na dno garnka wlewamy sporą ilość oleju. Pokrojone w grubą kostkę paprykę i pietruszkę smażymy przez ok.5/6min z kolendrą i pieprzem. Wlewamy wrzącą wodę oraz dodajemy pokrojone ziemniaki, solimy. Gotujemy przez ok.20 min, aż ziemniaki zmiękną. Następnie miksujemy blenderem. Podawać z grzankami.
ponieważ nie wiem jak można zrobić atrakcyjne zdjęcie zupy, dodaje zdjęcie Lusi, mojej kici z zupą, jako dodatek do posta ;D
smacznego
lubię takie jesienne rozgrzewanie.
OdpowiedzUsuńKrem marchewkowy już u mnie gościł kilkakrotnie tej jesieni - prosty, szybki, smaczny i rozgrzewający :).
OdpowiedzUsuńmiałam jakiegoś kłaczka na monitorze i myślałam że to kocia sierść w zupie ;D
OdpowiedzUsuńlubię imbir, lubię pomarańczowe zupy kremy i lubię koty ;)