Siema, dziś znowu ja piszę, bo Dosia sobie jeździ po Europie ; p
Kolejne curry
Pomidory 1 wielki albo 2 małe
Pieczarki 300 g
Fasolka szparagowa 300 g
Cebula 1,5 szt.
Jogurt naturalny
Kolendra
Imbir
Garam masala
Papryka czerwona
Kurkuma
Sól
Niecały jogurt przekładamy do szklanki, dodajemy przyprawy: 1 łyż. soli, ½ łyż. kolendry, 1/3 łyż. garam masala, imbiru, kurkumy, papryki. Mieszamy dokładnie i wkładamy do lodówki. Cebulę drobno siekamy, smażymy aż się zeszkli, dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Dusimy je do momentu jak odparuje z nich woda. Dodajemy pokrojone pomidory oraz ugotowaną fasole (10min. w osolonej wodzie). Wszystko mieszamy i czekamy aż odparuje woda, wtedy dodajemy jogurt i czekamy aż powstanie gęsty sos, stale mieszając.
Warstwowa quesadilla
Tortille kukurydziane 3 szt.
Ser starty
Fasola czerwona 1 puszka
Pomidory 1 wielki/2 średnie
Cebula 1
Oregano 1 łyż.
Papryka czerwona 1 lyż.
Pieprz, sól
Wrzucamy posiekaną cebulkę, kiedy się zeszkli dorzucamy fasolkę bez zalewy oraz pokrojone pomidory. Kiedy odparuje woda dodajemy przyprawy. Smażymy do momentu kiedy nie zacznie przywierać do patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy na dnie oliwą, kładziemy pierwsza tortille, na nią warzywa i utarty ser z odrobiną oregano. Potem znowu tortilla, warzywa, ser, tortilla, skrapiamy odrobiną oliwy. Pieczemy w temp 180-200 stopni do momentu aż ser się roztopi
fajna mieszanka smaków.
OdpowiedzUsuń