wegetariańsko- wegański blog kulinarny Dosi i Asi

sobota, 14 maja 2011

Curry w kolejnym wariancie i tarta owocowa

Hej wszystkim! Nie mam weny, żeby coś do Was pisać, więc przejdźmy do konkretu- przepisów na dziś. Proponuję obiadowe danie, kolejna wariacja na temat indyjskiego curry- cukinia i ciecierzyca z przyprawami indyjskimi oczywiście i tarta brzoskwiniowo- bananowa, pierwotnie miała być z mango zamiast brzoskwini, ale jakoś nie mogłam dostać na dzielni XD GO!

Curry c&c- ciecierzyca i cukinia

Skład:

1 cukinia (wielkości ogórka, albo pół dużej)

1 cebula

Ciecierzyca (ugotowane tak z 1,5 szkl, albo 1 puszka)

½ szklanki jogurtu naturalnego

Czosnek( 1 ząbek), kmin rzymski(1/2 łyżeczki), kolendra(1/2 łyżeczki), garam masala(1/3 łyżeczki), imbir(1/3 łyżeczki), sól

Ciecierzyce gotujemy do miękkości. Cukinie obieramy, kroimy w kosteczce i podgotowujemy aż będzie miękka w osolonej wodzie. Wszystkie przyprawy dodajemy do jogurtu z ½ łyżeczki soli i odstawiamy na bok. Cebulę podsmażamy, potem dodajemy ciecierzyce. Następnie cukinię.. Na koniec dodajemy jogurt w przyprawami. Gotowe, podawać z brązowym ryżem.




Tarta brzoskwiniowo- bananowa

Banany (1 duży)

Brzoskwinie(2 małe)

Ciasto skład: (proporcje na blaszkę o średnicy 18 cm, obuczajcie to bo ja się skumałam później i wyszło mi cienkie ciasto xD ale ogólnie przepis sprawdzony)- jak ktoś jest super leniwy to może kupic, bo są takie gotowe ciasta w sumie xD

175g/ 1 i 1/3 szkl mąki pszennej

75 g margaryny(wegańskiej)

Szczypta soli

3 łyżki wody

Masa:

3 i ½ łyżki cukru trzcinowego

3 i ½ łyżki mąki kukurydzianej

300 ml mleka (roślinnego)

Plasterek margaryny (ok. 1cm grubości)

2 łyżki mąki

Cukier z wanilią

Mąkę i sól wsypujemy do miski, dodajemy masło rozrywając kawałek na mniejsze kawałeczki albo kroimy, dodajemy wodę, zagniatamy ciasto. Jak już wyrobimy ciasto to rozwałkowujemy i układamy na blaszce wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Pieczemy najpierw z papierem do pieczenia wyłożonym jakimś suchym ziarnem może być fasola, soja przez 15 min w temp 190, potem zdejmujemy papier z ziarnem i pieczemy jeszcze 5 min. Studzimy

W rondelku mieszamy cukier z mąką kukurydzianą i białą dodając powoli mleko. Ciągle mieszamy, dodajemy margarynę, mieszamy do uzyskania gęstej budyniowej masy, na koniec dodajemy cukru z wanilią, albo samej wanilii odrobinkę. Jeżeli masa byłaby za rzadka dodajemy trochę więcej białej mąki.

Na cieście układamy jedna warstwę pokrojonych w plasterki bananów i brzoskwiń, zalewamy masą i na górę układamy owoce wedle zamysłu. Chłodzimy, najpierw do wystygnięcia w temp pokojowej, potem w lodówce.


smacznego!
Asia

2 komentarze:

  1. curry bardziej mnie pociąga( mimo że tarta brzmi i wygląda pysznościowo)bo cieciorka i curry są moim koniecznym zestawem chociaz raz na dwa tygodnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. za taką tartę mogłabym zabic :P oczywiscie tu bierze gore moje zamiłowanie - spokojnie, taki zarcik :P
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń