wegetariańsko- wegański blog kulinarny Dosi i Asi

piątek, 14 stycznia 2011

obiadki niejadki!


Dwa obiadki dla was, w sumie nie wiedziałam jak zatytułować posta xD. Na dziś pierwszy przepis -ogromna porcja żelaza oraz drugi - kuchnia chińskawa w moim wykonaniu. Pierwszą pozycję polecam wszyyystkim, ale najmocniej tym, którzy maja niedokrwistość i niedobór żelaza. Druga to coś innego, dla znudzonych smakami spotykanymi na co dzień.

ŻELAZO, czyli szpinak z ciecierzycą z kaszą jaglaną

skład:
1 opakowanie/puszka szpinaku
1 puszka/szklanka ciecierzycy
sezam
1 kostka bulionu warzywnego
sól, pieprz do smaku
Szpinak wrzucamy na patelnie i dodajemy bulion wymieszany w 1/2 szklanki ugotowanej wody. Mieszamy dokładnie, dodajemy ciecierzycę. Dalej mieszamy. Następnie dodajemy sezam i sól, pieprz do smaku jak komuś potrzeba. Podajemy z kaszą jaglaną, która tak jak szpinak, ciecierzyca a nawet sezam są bogate w żelazo.
Proste i smaczne.



soja z warzywami lekko po chińsku
skład:
1 szklanka ugotowanej soi
1 papryka czerwona
1/2 papryki żółtej
1 cebula
1 duża marchew
sos sojowy
imbir mielony
sos imbirowy z soją (jeżeli nie macie to zwiększycie sobie proporcje imbiru i sosu sojowego)
sól do smaku

Na patelnie wrzucamy posiekaną cebulkę, papryki, podsmażamy przez ok.5 minut. Następnie dodajemy soje, smażymy kolejne 5 min. Potem dodajemy 1 i 1/2 łyżki sosu imbirowego i 2 łyżki sosu sojowego wciąż mieszając! to ważne bo sos sojowy łatwo sie przypala. Potem dodajemy imbir, stale mieszając.
Proponuje odłożyc danie do pudełka na jeden dzień, żeby przeszło smaczkami ;) jest o wiele lepsze na 2gi dzień. Podawac z ryżem.


Smacznego!
elo

Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz