Cześc i czołem, kluski z rosołem, lol. :D
Na początku muszę się pożalic, że w trójmiejskich śmietnikach pusto ostatnio, jeden nam wynieśli, ulubione zamknęli :(. Ale za to tata nazbierał grzybki w lesie, a Olka pozrywała mi śliwek i rabarbaru z ogródka, także: indżoj! W dzisiejszym wydaniu wszycho vegan, starałam się :).
Naleśniki ryżowe z kaszą gryczaną i sosem grzybowym (a właściwie cebulowo- grzybowym)
Składniki:
- około szklanki mąki ryżowej
- chyba też koło szklanki mleka sojowego
- trochę wody gazowanej
- troszkę oleju
- 100g kaszy gryczanej
- kilka grzybków
- trochę zwykłej mąki pszennej
- cebulka
- sól i pieprz
- oliwa
HIR ŁI GOŁ! Najpierw sos, a więc grzybki pokrojone w jakies tam cwiartki na przykład gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jak się ugotują kroimy cebulkę w kostke, ugotowane grzyby też i wrzucamy wszystko na odrobinę oliwy na patelnię. Sól i pieprz, czekamy az się to trochę podsmaży, puści sok, wtedy dolewamy trochę wody i jak się poddusi dodajemy mąkę. Mieszamy i już według uznania dążymy do takiej konsystencji jaką najbardziej lubimy.
W czasię robienia naleśników możemy sobie już wstawic kaszę. Ciasto standardowo naleśnikowe. Mąkę wsypujemy do jakiejś michy, dodajemy mleko sojowe, mieszamy to razem, dodajemy szczyptę soli, trochę oleju, trochę wody gazowanej, jak się konsystencja nie podoba, to trochę mąki albo mleka/wody. Jeśli ktoś jest fanem białego proszku, haha, można dodac ten do pieczenia, ja osobiście nie lubię, bo przez wyczulenie mojego ojca cukiernika na posmak tego specyfiku, ja również mam do niego obrzydzenie. Smażymy te nalesniki na patelni, starając sie rozlac naprawdę jak najcieńsze placki, gdyż na tej mące mają do siebie to, że szybko wysychają i staja się kruche. Ogólnie są dosc dziwne smakowo, ale fajnie się to wszystko komponuje. Ostrzegam, że ciężko je się smaży. Jak ktoś nie lubi wyzwań to zastąpic mąkę pszenną i tyle :).
Mamy już wszystkie składniki, naleśniki zwijamy jak kto woli, w trójkąty, ruloniki, na pół pakujemy do środka kaszę ówcześnie i polewamy sosem grzybowym.
Powidła śliwkowo-rabarbarowe:
- 4 łodyżki rabarbaru
- 30 śliwek, tak na oko
- jabłuszko!
- 4 łyżki cukru
Kroimy wszystko w niezbyt drobne kawałki i wrzucamy do gara. Jak się już wydzieli sporo soku polecam dopiero wtedy osłodzic. Mieszamy, mieszamy, właściwie jako powidła powinno się to bardziej smazyc niż gotowac, ale nie lubie tego tradycyjnego posmaku powideł. Dlatego moje były troche bardziej gotowane niż smażone :(. No. Co by sie nie meczyc przy jedzeniu ze skórkami śliwek po ugotowaniu zblendowac wszystko. Są naprawdę czadowe. Nawet moim krytycznym wzgledem moich poczynań w kuchni rodzicom strasznie smakowało. No i babci, która jest weteranem w kuchni! Kto jak kto, ona się na tym zna :). A powidła genialne do wchłonięcia na kanapke albo z twarożkiem!
Pozdro, Dosia!
wegetariańsko- wegański blog kulinarny Dosi i Asi
sobota, 25 września 2010
poniedziałek, 20 września 2010
Tofuburgery z pieczarkami
Po długieeej przerwie, spowodowanej dużą ilością pracy wracamy!
skład:
1 kostka tofu naturalnego
250 g pieczarek
mąka kukurydziana
jajko/vegan zastępnik
bułka tarta
sól, pieprz, sos sojowy, sezam, gałka muszkatałowa
Tofu rozgniatamy widelcem dodając wszystkie przyparawy. Następnie dodajmy trochę mąki kukurydzianej, bułki tartej i jajko/zastępnik, mieszając całą masę.
na patelni dusimy pokrojone pieczarki z dodakiem soli i pieprzu. Kiedy pieczarki uduszą się dodajmy je do masy, mieszamy. Formujemy burgery i smażymy na patelni aż nabiorą złotego koloru.
Asia
piątek, 3 września 2010
obiady w 20 minut
Zdecydowana większość obiadów, które przygotowuje zajmuje mi ok. 20 minut, szybko, smacznie i praktycznie. Dziś podam przepisy na 3 obiady w formie najprostszej czyli : makaron/ryż z różnymi warzywami. Taki obiad jest zarówno łatwy w zrobieniu jak i w zabraniu go do szkoły czy pracy.
Klasyczny makaron z sosem brokułowym
Składniki:
1 brokuł
trochę śmietany
makaron
gałka muszkatołowa, sól pieprz, trochę soku z cytryny
Brokuły gotujemy przez ok. 13 minut w posolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny( żeby brokuły były ładnie zielone). Gdy brokuły się ugotują wrzucamy je na rozgrzaną patelnię i smażymy dodając gałkę muszkatołową oraz pieprz, potem dodając śmietanę. W tym samy, czasie gotujemy makaron, który dodajemy kiedy ze śmietana częściowo wchłonie się w brokuły. Na koniec można posypać danie serem.
Ryż z pomidorami i kukurydzą
składniki:
puszka kukurydzy
pomidory
woreczek ryżu
sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
Smażymy kukurydzę i pomidory, jednocześnie dodajac wszystkie przyprawy. Po kilku minutach dodajemy ugotowany ryż
Makaron z pieczarkami i pomidorami
składniki:
300g pieczarek
1 cebula
3 duże pomidory
makaron
sól, pieprz
Pokrojoną cebulę i pieczarki smażymy przez około 6 minut, aż pieczarki uzyskają lekko złotawy kolor. Podczas smażenia solimy pieczarki. Kiedy pieczarki uzyskają złoty kolor dodajemy pomidory i doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Smażymy przez około 7 minut do uzyskania konsystencji dość rzadkiego sosu. Na koniec dodajmy ugotowany makaron.
Asia
Subskrybuj:
Posty (Atom)