wegetariańsko- wegański blog kulinarny Dosi i Asi

sobota, 14 kwietnia 2012

diet, vegan, COKE brownies


Chciałam zrobić dietetyczne ciasto ( w sumie dużo tu takich, zazwyczaj low-fat albo low-sugar), więc zrobiłam. Chciałam brownies i jest! Chodził za mną ostatnio pomysł zrobienia ciasta na bazie coli. Wszelkie przepisy w necie opierają się na gotowej, amerykańskiej mieszanki do brownies połączonej z colą light. Rewelacja, ale chyba nie o to tu chodzi. Ciasto wymyślone zostało w 100% przeze mnie i według mnie jest świetne - smakiem całkowicie porównywalne do osławionego "Czekoladowego Nieba" z silken tofu (niełatwym do zdobycia) w składzie.

DIETETYCZNE BROWNIES NA BAZIE COLI
:

Kaloryczność 1 porcji - 215 kcal

Z podanych proporcji wychodzi kwadratowa blaszka ciasta, ok. 16 sporych kwadratów. Jeśli macie do dyspozycji tylko tortownicę i klasyczną formę prostokątną, zdecydowanie wybrać należy tę pierwszą - na prostokąt masy jest za mało : )

- 1,5 szklanki mąki pszennej do ciast/luksusowej
- 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- duża łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1/3 szklanki oliwy
- puszka coli light/zero - można zastąpić jakąkolwiek Hoop czy Polo, jeśli nie macie ochoty na 'korporacje'..
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- pół szklanki syropu cukrowego, albo 1/3 szklanki np. syropu z agawy czy innego płynnego słodu
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie sypkie składniki prócz siemienia mieszamy w misce. Siemię zalewamy czterema łyżkami wrzątku i odstawiamy na chwilkę. Obie z czekolad roztapiamy, mieszamy z syropem cukrowym i sparzonym zmielonym siemieniem, a następnie dodajemy to razem do suchych składników. Wlewamy colę i oliwę, dodatkowy cukier - jeśli go potrzebujecie. Całość dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek - jeśli ktoś ma mikser, nie ma żadnych przeciwwskazań.

Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 35-40 minut w temperaturze około 190-200 stopni (nie mam pewności, bo mój piekarnik jest bardzo stary i na gaz - ustawiam moc na czwórkę).



Smacznego,

Dosia.

PS Wiem, że foteczki słabe ponad miarę, ale już ciemno : C

2 komentarze:

  1. wow! Bardzo ciekawy przepis:) zapisuję do wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  2. http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html

    Serdecznie zapraszamy na casting !

    OdpowiedzUsuń