wegetariańsko- wegański blog kulinarny Dosi i Asi

poniedziałek, 15 sierpnia 2011

czekoladowe ciasto z borówkami. bez tłuszczu!


Dobra, to teraz coś słodkiego dla wegan, bez tłuszczu, z wykorzystaniem borówek, na które jest teraz sezon. Przygotowanie i upieczenie ciasta trwa zaledwie 40 minut, a jeden jego kawałek ma ok 120-150 kcal (średnio, zależy czy pokroimy ciasto na 8, 9, 10 części).



CZEKOLADOWE, BEZTŁUSZCZOWE CIASTO Z BORÓWKAMI:

- 3/4 szklanki pełnoziarnistej, żytniej mąki
- 1/2 szklanki białej mąki pszennej
- 3/4 szklanki płynnego słodu (u mnie syrop cukrowy robiony samodzielnie)
- 4 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże łyżki zmielonego siemienia lnianego
- dużą szczypta soli
- 1,5 szklanki borówek
- 3/4 szklanki mleka sojowego, od biedy może być i woda



Łączymy w misce wszystkie suche składniki.
Pół szklanki borówek, mleko sojowe/wodę, słód wsypujemy i wlewamy do blendera, mixujemy i dodajemy do suchych składników.
Miksujemy wszystko razem i wylewamy na blaszkę do tartej najlepiej, bo ciasto będzie niskie. Srednica ok 30 cm będzie idealna.
Pieczemy ciasto ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku, temperatura ok 180 stopni.
Wyjumujemy ciasto, smarujemy jeszcze po wierzchu słodem/syropem cukrowym i układamy na nim pozostałe borówki.



eat more food, kid!

Dosia

5 komentarzy:

  1. Pychota! Na pewno je zrobię, wspaniały przepis. :)

    Pozdrawiam
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wow :) super :) ja od jakiegoś czasu staram się ograniczyć ilość tłuszczu więc jak znalazł przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gdzie możnaa kupić słód? znajdę go w sklepie ze zdrową żywnoscią?

    OdpowiedzUsuń
  4. syrop z agawy lub jakikolwiek inny płynny słód otrzymasz spokojnie w sklepie ze zdrową żywnością, albo dobrze wyposażonym markecie, ja z braku syropu z agawy, zrobiłam sama syrop cukrowy, mniej zdrowy, ale również dobrze nadający się do tego ciasta. Wystarczy rozpuścić sporą ilość cukru w gotującej się wodzie i zużyc nim ostygnie, lub przed ponownym użyciem ogrzać

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis, lubię połączenie czekolady i borówek, a jeśli jeszcze można obniżyć ilość tłuszczu, to tym bardziej jestem za :)

    OdpowiedzUsuń