siema, po długim nie wrzucaniu niczego z powodu sesji i lenistwa witam w moje wakacje. No to na dziś przenośne rzeczy do żarcia, dobre na imprezki, pikniki i wszystko inne. Chce się podzielić moja miłością, czyli goframi na słono, które ciągle mi się nie znudziły, można sobie dużo wariantów wymyślać, poza tym pieczone pierogi (po raz kolejny, bo sa super) z farszem ziemniaczano-szpinakowym i babeczki kukurydziane.
½ kostki masła
500 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
200 ml śmietany
-farsz:(proporcje w zależności od ilości ciasta)
ziemniaki
szpinak
bulion warzywny, sól
mleko
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, potem odcedzamy, dodajemy odrobinę mleka i ubijamy na puree. Szpinak smażymy na patelni, dodając pół kostki bulionu warzywnego rozpuszczonego w odrobinie ciepłej wody. W misce mieszamy gotowy szpinak i ziemniaki. odstawiamy na bok, żeby farsz wystygł. Zagniatamy ciasto, lepimy pierożki, pieczemy ok 40 min w temp 200 stopni
Babeczki kukurydziane:
Skład:
1 puszka kukurydzy (z zalewą)
2 szkl. mąki żytniej
2 jajka/zamienniki
1 i ½ łyżeczki bazylii
Szczypta pieprzu, soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kukurydzę blend ujemy na papkę, dodajemy wszystkie składniki, mieszamy dokładnie. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Wkładamy do piekarnika jak ma 100 stopni, pieczemy w 180 stopniach przed godzinę.
Wchłonęłabym te pierogasy
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na fasz :)
OdpowiedzUsuńfajne są te babeczki :-)
OdpowiedzUsuń