wegetariańsko- wegański blog kulinarny Dosi i Asi

poniedziałek, 30 stycznia 2012

tortilla tort z sosem kakaowym i chilli


Hejka,
w końcu mam w miarę "przyzwoite" (bo w sumie takie słowa o tej brązowej papce poniżej to chyba za dużo) zdjęcia jedzenia, więc wrzucam, żeby nie zapomnieć przepisu. Niestety, przez zimę, kiedy to większość dań robię jak jest już ciemno, zdjęcia wychodzą beznadziejne, przez co nie chce mi się wrzucać postów i zapominam przepisy :C.


ALE kupiłam na dniach lustrzankę analogową i jeśli uda się ją naprawić, to zapowiadam w przyszłości piękne zdjęcia żarcia, w szczególności słodkich i wytrawnych tortów - obsesja ostatniego miesiąca : o.


MEKSYKAŃSKI TORT Z TORTILLI Z POMIDOROWO-KAKAOWYM SOSEM CHILLI
(4-6 porcji, moim zdaniem bardziej 6 i to dość sytych).

KALORYCZNOŚĆ: ok 370 kcal (jeśli bierzemy pod uwagę 6 porcji)

Składniki:
- 5 placków tortilla, jeśli nie mamy gotowych to dodatkowo:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki wody
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka pomidorów (całych lub w kawałkach)
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 duża cebula
- opcjonalnie kilka ząbków czosnku
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka kakao
- 1 papryczka chilli
- sól, pieprz, oregano,majeranek, słodka papryka, kurkuma


1 szklankę mąki kukurydzianej, łyżkę oleju, łyżeczkę soli i 2 szklanki wody gotujemy, aż wszystko zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie dodajemy około 1,5 szklanki mąki pszennej oraz drugą łyżkę oleju. Wszystko ugniatamy. Dzielimy na około 7 kawałków, następnie kolejno każdy podsypujemy mąką i wałkujemy na cieniutko. Wykrawamy okrągły placek i smażymy na dużej patelni po 1-2 minut z każdej stron, najlepiej bez tłuszczu, ale można wlać kroplę czy dwie.

Do tortu potrzebne będzie nam pięć tortilli, a więc resztę można zostawić np. na jutrzejsze śniadanie i zrobić sobie quesadillas!

Paprykę pokrojoną w kawałki podsmażamy z odrobiną cebulki, posypujemy solą i pieprzem. Dodajemy do niej puszkę czerwonej fasoli, bez wody oczywiście. Fasolę z papryką wysypujemy na pierwszą tortillę, którą kładziemy na płasko w okrągłej blaszce.

Następnie gotujemy czerwoną soczewicę (polecam dodać do wody cukier oprócz soli), następnie mieszamy ją z podduszoną cebulką i czosnkiem. Dodajemy majeranek, sól i pieprz, no i kurkumę! Tak przygotowaną pastą, smarujemy kolejną tortillę, ułożoną na warstwie fasolowo-paprykowej.

Kolejna warstwa to pomidory z puszki, odcedzone, wymieszane z kukurydzą i oregano. Na tym też kładziemy placek tortilli.

Ostatnią warstwą są pokrojone cienko, podpieczone, osolone ziemniaki.

Na wierzch kładziemy ostatnią tortillę. Wszystko zapiekamy razem około 10-15 minut.

W tym czasie, przygotowujemy sos. Sos pomidorowy pozostały po pomidorach z puszki,mieszamy z jedną posiekaną papryczką chilli, 1 łyżką kakao, odrobiną soli, cukru i ponownie oregano/ziół prowansalskich.

Tort wyjmujemy z piekarnika, kroimy na kawałki i według uznania polewamy brzydkim sosem :D.

STAY FAT!

Dos.